Japonia przed i po - jak tragedia wpłynęła na moje życie. Strona: 1

JAPONIA przed i po ''Jak ta tragedia wpłynęła na moje życie' Dodano: 2011-03-31 09:15

A tak że człowiek sam się wykończy.

Dodano: 2011-03-31 11:39

przede wszystkim wszyscy, którzy pracują w japońskich zakładach produkcyjnych mogą oczekiwać wkrotce zwolnienia;]

Japończycy przeniosą produkcję do siebie, żeby odbudować gospodarkę.

"I am ridint the wind that has no name, the fire that burns without a flame caught by the spell on which all depends, all life ends"

Dodano: 2011-03-31 12:20

Tym, że kursy walut i ceny paliw są nieprzewidywalne. Poza tym nic dla mnie się nie zmieniło.

Suffer the pain of discipline or suffer the pain of regret!

Dodano: 2011-03-31 13:47

Japonia,wojna w Libii,Brakuje tylko rozpiździelu w Europie ......

Dodano: 2011-03-31 14:14 Zmieniono: 2011-03-31 14:14

Yngwie (Anciliae)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

Ja mam nadzieję, że dzięki Europie właśnie te kryzysy nie są aż tak silne. Sporym kosztem co prawda, ale Grecję się jakoś udało opanować.

Nic się zmieniło u mnie po tej tragedii, właściwie to ona nadal trwa, ale będzie miała na pewno dużo większy wpływ na światową gospodarkę niż podobnego rodzaju nieszczęścia w Haiti czy na Sri Lance. Konsekwencje tej japońskiej pewnie będą nas dotyczyć w jakimś stopniu.

od czasu do czasu warto wrócić do źródła

Dodano: 2011-03-31 14:54

Według mnie nic nie się nie zmieniło. Fakt panika innych państw jak podawały serwisy internetowe była spora.. Ale dla mnie to nie koniec świata.

Dodano: 2011-03-31 15:15

Z pewnością współczuję ludziom, których ta tragedia dotknęła bezpośrednio jak i pozostałych mieszkańców Japonii, którzy łączą się o solidaryzują w cierpieniu ze swoimi rodakami. Jest mi ich nieopisanie szkoda i cieszę się, że ja nie musiałam do tej pory (i mam nadzieję, że nie będę musiała nigdy) przechodzić przez takie piekło. Współczuję im jednak dlatego, że są ludźmi, a nie dlatego, że są Japończykami. Nie rozpaczam dlatego, że tam J-rockowcy, tam Lolity, tam mekka Otaku i mogli poginąć, jak niestety reagują niektórzy. Każdej jednostce przeżywającej cierpienie współczuję tak samo.

Dodano: 2011-03-31 15:38

Jakuza zaczęła pomagać tym ludziom,ciekaw jestem ile minie czasu,kiedy się upomną o swoje...

Dodano: 2011-04-01 09:31

ten_co_niesie_swiatlo napisał(a):
Jakuza zaczęła pomagać tym ludziom,ciekaw jestem ile minie czasu,kiedy się upomną o swoje...

Zapewne to kwestia czasu. Chyba, że naprawdę pokazują "serce"...

Dodano: 2011-04-02 15:13

http://www.thesimpsons.pl/niemcy-cenzuruja-simpsonow-vt5113.htm

Na mnie to jakoś nie wpłynęło...ale pomyślcie o tych mieszkających w niemczech, austrii i szwajcarii

Dodano: 2011-04-02 16:41

Envy napisał(a):
http://www.thesimpsons.pl/niemcy-cenzuruja-simpsonow-vt5113.htm

Na mnie to jakoś nie wpłynęło...ale pomyślcie o tych mieszkających w niemczech, austrii i szwajcarii

a co ma piernik do wiatraka,kurwa?!

Dodano: 2011-04-03 12:17

Nie upomną się.

Dodano: 2011-04-03 15:05

Alpha-Sco napisał(a):
[quote:df3a992252="ten_co_niesie_swiatlo"]Jakuza zaczęła pomagać tym ludziom,ciekaw jestem ile minie czasu,kiedy się upomną o swoje...

Nie upomną się.[/quote:df3a992252]
dlaczego tak uważasz?,bo to ich rodacy?

Dodano: 2011-04-03 17:25

Bo to sprawa honoru.

Dodano: 2011-04-03 21:51

LordLard (Anciliae)
LordLard
Biała Podlaska\Lublin\Kuldahar

na mnie wpłyneła bardzo dotkliwie bo ja bardzo lubie tan kraj i szkoda mi tych wspaniałych ludzi i kraju. Ale jam student geografii więc trzęsienie bardzo mnie zainteresowało i zaczołęm notorycznie oglądać z ciekawości filmiki na YT.

Życie jest wyjątkową grą RPG - żyjesz żeby się rozwijać i przetrwać!

Dodano: 2011-04-04 11:13

Alpha-Sco napisał(a):
Bo to sprawa honoru.

No właśnie też tak sobie o tym,pomyślałem,bo pomimo wiadomo jaka jest Jakuza,jakieś zasady też mają,ale na moje i tak upomną się.

Dodano: 2011-04-05 09:05

To Japonia i japoński honor i mentalność, a nie Polska.

Dodano: 2011-04-05 10:36

Alpha-Sco napisał(a):
To Japonia i japoński honor i mentalność, a nie Polska.

Honor to muszę przyznać mają, i tego będzie zawsze brakować nie tylko w Polsce,ale i ogólnie w Europie.

Dodano: 2011-04-05 11:04 Zmieniono: 2011-04-05 11:04

Honor to muszę przyznać mają, i tego będzie zawsze brakować nie tylko w Polsce,ale i ogólnie w Europie.

W Polsce mamy nadwyżki honoru i przerost godności. To o czym mówicie i czego nam brakuje to DYSCYPLINA.

"God made me a cannibal to fix problems like you."

Dodano: 2011-04-05 11:31 Zmieniono: 2011-04-05 11:32

Yngwie (Anciliae)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

KostucH napisał(a):
[quote:3d62d56535="ten_co_niesie_swiatlo"]Honor to muszę przyznać mają, i tego będzie zawsze brakować nie tylko w Polsce,ale i ogólnie w Europie.

W Polsce mamy nadwyżki honoru i przerost godności. To o czym mówicie i czego nam brakuje to DYSCYPLINA.[/quote:3d62d56535]

Dyscyplina i to sama z siebie, a nie zmuszanie kogoś oraz dobra organizacja.

Dodano: 2011-04-05 14:50

KostucH napisał(a):
[quote:27fb2118a9="ten_co_niesie_swiatlo"]Honor to muszę przyznać mają, i tego będzie zawsze brakować nie tylko w Polsce,ale i ogólnie w Europie.

W Polsce mamy nadwyżki honoru i przerost godności. To o czym mówicie i czego nam brakuje to DYSCYPLINA.[/quote:27fb2118a9]

Niestety, polski honor i godność kojarzą mi się głównie z zaplutymi oszołomami, którzy krzyczą o tym, że znowu jakieś sowiecko-żydowskie knowania godzą w te nasze narodowe wartości.

W życiu codziennym, publicznym i politycznym nie widzę zwykle nawet mgnienia tych, podobno naszych narodowych, cech. Oczywiście, słychać o nich na okrągło. Tylko jakoś nie widać.

Dodano: 2011-04-05 15:20

Yngwie (Anciliae)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

Alpha-Sco napisał(a):

Niestety, polski honor i godność kojarzą mi się głównie z zaplutymi oszołomami, którzy krzyczą o tym, że znowu jakieś sowiecko-żydowskie knowania godzą w te nasze narodowe wartości.

W życiu codziennym, publicznym i politycznym nie widzę zwykle nawet mgnienia tych, podobno naszych narodowych, cech. Oczywiście, słychać o nich na okrągło. Tylko jakoś nie widać.

A to chyba akurat dobrze, że nie widać tego. Było widać np. przy tzw. obronie krzyża. Wtedy było mnóstwo krzyków, że honor, że godność, że wartości narodowe, a wyglądało bardzo źle.

Przez ostatnie kilkadziesiąt lat te wartości i sposób ich przedstawiania sprawdził się chyba tylko w momencie tworzenia Solidarności.

Wystarczy, że ta godność i honor gdzieś tam sobie tkwią i nie ma sensu ich tak sobie dla zasady manifestować, bo wychodzi to, co piszesz w pierwszym akapicie.

Japończycy różnią się od nas bardzo, wiadomo. Tragedia, a nie ma buntów, kradzieży, dobijania się nawzajem, lubię ich mentalność.

Dodano: 2011-04-05 16:20

Nie mówię o manifestowaniu godności i honoru, bo wychodzi "honor" i "godność" jak w awanturze o krzyż (cudzysłów zamierzony :) ).

Mówię nienachalnej, ale wyczuwalnej obecności honoru i godności w życiu codziennym, zwykłych, codziennych czynnościach i sposobie postępowania ludzi na co dzień.

Dodano: 2011-04-05 22:37

Alpha-Sco napisał(a):

Mówię nienachalnej, ale wyczuwalnej obecności honoru i godności w życiu codziennym, zwykłych, codziennych czynnościach i sposobie postępowania ludzi na co dzień.

Bo naród się skurwił i zdemoralizował.
I tego procesu bez masowej eksterminacji nie można cofnąć ;]

Nie ma rzeczy niemozliwych

Dodano: 2011-04-06 15:40

Rubezahl napisał(a):
[quote:35e4cf02e3="Alpha-Sco"]

Bo naród się skurwił i zdemoralizował.
I tego procesu bez masowej eksterminacji nie można cofnąć ;][/quote:35e4cf02e3]
Tylko wojna cofnie,czego bardzo nie chcę

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło